Duurzaam

Bij de bouw van onze woning kozen wij bewust voor duurzame en energiezuinige oplossingen. De enige voorwaarde was dat onze gasten niet aan comfort mochten inboeten. Een compacte bouwvorm, grote glaspartijen gericht op het zuid-westen en voorzien van screens, een doorgedreven isolatie en een ventilatiemechanisme met warmterecuperatie zijn de belangrijkste kenmerken van onze minimalistische, eigentijdse woning. Bij de bouw investeerden we meteen in een geothermische warmtepomp met boiler voor de aansturing van de verwarming en het sanitair warm water. In juni 2015 vulden we dit aan met de installatie van zestig zonnepanelen waardoor we bijna energieneutraal kunnen werken. Drie regenwaterputten zorgen voor de watertoevoer in de toiletten en de tuin.

Voor het onderhoud maken we vrijwel uitsluitend gebruik van ecologische producten. Ook de dagelijkse was  doen we met milieuvriendelijke detergenten en wordt zoveel mogelijk in de buitenlucht gedroogd. De droogtrommel wordt spaarzaam gebruikt. Handzeep en douchegel bieden we aan in hervulbare zeeppompjes zodat we kleine wegwerpverpakkingen vermijden.Ook bij het ontbijt vermijden we wegwerpverpakkingen, wat we gezien de vele huisgemaakte lekkernijen niet eens moeilijk vinden. We gaan zelfs nog een stapje verder en doen onze inkopen zoveel mogelijk in een verpakkingsvrije winkel waarbij we herbruikbare potjes en doosjes meenemen om te laten hervullen.

We merken dat onze gasten deze inspanningen en kleine aandachtspuntjes weten te waarderen door de fijne reacties die we krijgen en de manier waarop ze met ons 'meedenken' om bijvoorbeeld het water- en electriciteitsverbruik te beperken.