Omgeving

Mol, de meest uitgestrekte gemeente in de Antwerpse Kempen, dankt deze ruime oppervlakte vooral aan de natuur. Groene bossen maken regelmatig plaats voor het blauwe water van de kanalen en de waterplassen ontstaan door de witzandwinning. Gelukkig werd rond de Molse Meren nog wat zand achtergelaten voor een prachtig stranddecor tussen de talrijke zwem- en andere watersportmogelijkheden.  De plaatselijke natuur is zonder meer een paradijs voor wandelaars en fietsers. Dankzij de zandgrond is Mol in de winter het koudste plekje van ons land, in de zomer het warmste. Is het elders vaak nog bibberen in de vroege lente, hier in Mol warmt de zon het zand al snel op tot heerlijke temperaturen!

Is het weer toch niet zo mooi, dan behoort een bezoekje aan een bezienswaardigheid in de streek beslist tot de mogelijkheden. Vaak kan je kiezen voor een geleid bezoek met een gids. Er worden regelmatig evenementen op poten gezet (voor een overzicht kijk op de online evenementenkalender van Mol) en voor een drankje of hapje kan je terecht in de gezellige brasseriën en restaurantjes.

wandelen

Wandelaars komen in onze groene gemeente volop aan hun trekken. Recent werd, naar analogie met het fietsknooppuntennetwerk, ook een wandelknooppuntennetwerk uitgewerkt. Knooppunt 29 ligt op de hoek van onze straat. Je kunt de knooppunten zelf aan elkaar rijgen zodat je het aantal kilometers of de stapuren zelf kunt bepalen. Op basis van de knooppunten werden ook enkele wandelingen voorgeprogrammeerd. Op deze manier word je vanzelf langs de mooiste plekjes in Mol geleid. De stafkaarten zijn bij ons te verkrijgen.

Echte natuurliefhebbers kunnen, na reservatie en bij voldoende belangstelling, onder leiding van een natuurgids de mooiste natuurplekjes bezoeken.

We zijn er zeker van dat je niet uitgewandeld geraakt in Mol. En wil je toch eens even iets anders dan natuur, dan is de stadswandeling Spijkers met koppen een absolute aanrader. Je volgt gewoon de spijkers in de stoep tijdens je tocht. Deze belevenisvolle stadswandeling dompelt je onder in de geschiedenis, architctuur en cultuur van onze gemeente. Hou je het liever digitaal, kies dan voor de digitale stadswandeling.

fietsen langs plassen en kanalen

Fietsers die er zelf op uit willen trekken, hebben duizenden mogelijkheden door zelf hun knooppunten aan elkaar te fietsen tot de gewenste afstand. Zelfs ommetjes door Limburg en Nederland zijn gemakkelijk haalbaar!

Fiets je toch liever een vooraf uitgestippelde route? Geen probleem. Wat dacht je van de Vaartketsersroute met mooie uitzichten langs de kanalen? Fiets je liever in de bossen dan is de fietslus rond de abdij van Postel zeker iets voor jou. Voor mountainbikers is er de Landduinroute

Fietsers kunnen gegarandeerd heel lang in Mol vertoeven ofwel vaak terugkeren.

Geen zin om zelf je fiets mee te brengen? Geen probleem, dankzij de service van het Fietsenatelier  kan je ter plaatse een fiets huren. Er zijn allerlei soorten fietsen, tandems en fietskarren te huur. Pech onderweg wordt snel en gratis opgelost door de mobiele fietsherstelwagens.

hagelwitte stranden

Prachtige witte stranden en helder water… Nee, je bent niet in één of ander tropisch resort maar met je beide voeten op de grond aan de over van één van de Kempense Meren. Ontstaan na de witzandontginning bieden de drie waterplassen Zilvermeer, Zilverstrand en Familiestrand jong en oud uitgebreide zwemmogelijkheden. Op verschillende plaatsen kan je andere watersporten beoefenen zoals windsurfen, zeilen, roeien en vissen. De toegangsprijzen worden heel haalbaar gehouden.

bezienswaardigheden

De Abdij van Postel ligt tegen de Nederlandse grens en bepaalt alles in het uitgestrekte maar dun bevolkte dorp. De abdij werd opgericht in de 12de eeuw en de stichtende Norbertijnen lieten zich opmerken door het brouwen van bier en de productie van kaas. Dankzij hen kunnen we nu genieten van smakelijke streekproducten. De abdij kan je bezoeken met een gids. Of relax gewoon met een lekker Postelbier op het terras van de taverne!

Het Jakob Smitsmuseum ligt op een boogscheut van onze bed en breakfast, ideaal om een laatste uurtje van de dag te vullen of een bezoekje te brengen bij regenweer. In de oude pastorie van Sluis kunnen bezoekers de werken van de meester Jakob Smits bewonderen. Regelmatig zijn er thematentoonstellingen. Jakob Smits, één van de grootste penseelschilders en etsers in ons land, werd in 1855 geboren in Rotterdam en verzeilde in 1888 in Achterbos, een dorp in Mol.

De bosrijke omgeving van De Vijftien Kapellekens was ooit de inspiratiebron van de schildersschool rond Jakob Smits. Het is een openluchtkruisweg langs veertien uniforme kapellen uit 1815 en een grote kapel uit de 18de eeuw. In 2004 werd alles grondig gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor wandelaars en rolstoelgebruikers. Een ideale stopplaats tijdens een fietstocht!

Verder is er nog de zondagse dierenmarkt, in de volksmond ook wel ‘konijnenmarkt’ genoemd. Kinderen kunnen zich vergapen aan allerlei kleinvee. De gerestaureerde Molen van Ezaart en de oude gebouwen rondom het historisch centrum van de Markt zijn eveneens een bezoek meer dan waard.

Meer inspiratie voor een verblijf in onze mooie gemeente vind je in deze digitale brochure Visit Mol